EXCLUSIV – Ce mai fac în prezent Iuliu Mureșan și Arpad Paszkany?

Arpad Paszkany, un om de afaceri proeminent de la sfârșitul perioadei tranziției și al anilor 2000 din Cluj-Napoca, a achiziționat club de fotbal CFR Cluj la începutul anului 2002. CFR Cluj se află la acel moment în Liga a III-a și se confrunta cu mari probleme financiare.

Ajuns la cârma clubului, Arpad Paszkany a luat o hotărâre surpinzatoare și îl numește președinte interimat pe Iuliu Mureșan.În ciuda lipsei de cunoștințe despre administrarea fotbalului. Împreună, au obținut promovări consecutive și au câștigat 10 trofee impresionante în doar 10 ani.

Iuliu Mureșan se adaptează rapid în nouă funcție, reușind performanțe nesperate din postura de official al clubului, astfel se impune drept o personalitate marcantă în istoria clubului din Gruia.

În ciuda faptului că au început împreună pe acest drum, cei doi au avut să își încheie separat povestea în lumea fotbalului românesc.

Arpad Paszkany s-a retras din acționariatul clubului CFR 1907 Cluj în toamna anului 2014. Plecarea sa a fost învăluită în mister, iar clubul de fotbal a avut să sufere grave probleme financiare.

Odată cu plecarea omului de afaceri clubul a intrat în insolvență. Câteva luni mai târziu, la începutul anului 2015, CFR a fost depunctat de către LPF cu 24 de puncte. Decizia depunctarii avea să fie anulată de către TAS înainte de ultima etapă a sezonului 2014-2015.

În prezent Arpad Paszkany deține două imobile în Ungaria și Malta, făcând adesea naveta între cele două locații. Paszkany s-a retras din lumina reflectoarelor, preferând să ducă o viață departe de ochii publicului. Conform EVZ, Arpad Paszkany ar fi renunțat la cetățenia Română în toamna anului 2021.

Iuliu Mureșan a mai rămas în conducerea clubului CFR Cluj și după plecarea lui Arpad Paszkany. „Doctorul” Mureșan a înfruntat tot greul perioadei de insolvență alături de feroviari și a asistat și la preluarea clubului de către noul acționar, Nelu Varga. Acesta a fost și momentul în care Iuliu Mureșan a picat în plan secund.

Cu nouă conducerea instalată în Gruia în debutul sezonului 2017-2018, Iuliu Mureșan îndeplinea doar o funcție onorifică în cadrul clubului. Mureșan avea rolul simbolic de a păstra garanția unei continuități în față publicului. În realitate, „Creierul” din conducerea clubului era Marian Copilu.

Iuliu Mureșan nu a fost mulțumit de nouă sa ipostază și a declanșat un „război civil” la nivel înalt în Gruia. În primă etapă, Mureșan a ieșit învingător, după eșecul cu Malmo din vara lui 2018 a reușit să îi îndepărteze pe Copilu din conducerea clubului și pe Edward Iordănescu de pe banca tehnică a echipei.

Norocul nu avea să îi surâdă lui Iuliu Mureșan și în primăvara lui 2019, Mureșan a fost înlăturat din conducerea clubului iar Toni Conceicao a fost demis. La scurt timp după acest moment, în Gruia avea să revină binomul Copilu-Petrescu.

După acest moment Iuliu Mureșan a mai ocupat funcția de președinte la cluburile FC Hermannstadt și Dinamo București, plecând cu scandal din conducerea clubului din Ștefan cel Mare la începutul anului 2022.

În prezent Iuliu Mureșan se află la Cluj-Napoca, unde duce o viață liniștită departe de fotbal. Cel mai probabil acesta intenționează să se retragă în liniște și pace la pensie.

Distribuie articolul pe social media: