Condițiile în care refugiații ucraineni mai sunt finanțați de Guvern

Guvernul a adoptat miercuri hotărârea care stabilește ce bani vor mai primi refugiații ucraineni în acest an pentru cazare și masă, de la 1 mai, iar purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a susținut că sunt resurse atât pentru plata sumelor restante de ordinul zecilor de milioane de euro pentru primele 4 luni din acest an, cât și pentru noul program de sprijin, informează Hotnews.ro.

Ministerele de resort se ocupă în acest moment, mă gândesc la MAI și Ministerul de Finanțe – pentru a găsi resursele necesare pentru a acoperi sumele datorate pentru primele 4 luni ale acestui an.”, a declarat miercuri Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Întrebat ce sume datorează statul proprietarilor români care au primit refugiați ucraineni, acesta a spus că sumele nu sunt deloc derizorii.

Aproape 8.000 de cetățeni ucraineni s-au angajat și peste 1.133 de copii sunt înmatriculați în școli

Acesta a precizat că din 10 februarie 2022, cu puțin timp înainte de declanșarea agresiunii Rusiei în Ucraina, până în prezent în România au intrat peste 4 milioane de cetățeni ucraineni, din care puțin sub 100.000 de cetățeni au rămas în țară.

Din perspectiva educatiei, elevi sau preșcolari refugiați din Ucraina sunt înscriși ca audienti 4.151 din care 1.596 preșcolari și 2.555 elevi, în timp ce 1.133 de copii sunt inmatriculați în scolile din tara noastră, din care 405 preșcolari și 728 de elevi.

În ceea ce privește încadrarea în muncă, până in prezent numărul contractelor de muncă înregistrate în Revisal a ajuns la 7.885 de contracte de muncă la data de 26 aprilie anul curent – cetățeni ucraineni care lucrează în țara noastră.

Refugiații ucraineni – persoane singure sau familii – vor primi sume diferite de bani pentru cazare și masă pentru primele 4 luni consecutive, începând cu data de 1 mai și numai după îndeplinirea unor condiții legate de căutarea unui loc de muncă și înscrierea copilului la școală. Din luna a 5-a și până la finalul acestui an, statul va mai deconta doar banii de cazare pentru cei care s-au angajat.

Actul vine în completarea Ordonanței adoptate miercuri, 12 aprilie , de Guvern, care a schimbat modalitatea de acordare a sprijinului pe care statul român îl acordă cetăţenilor ucraineni prin programul „50/20”, care ar urma să fie închis la finele acestui an.

Reamintim că actualul program „50/20”, care se derulează din martie 2022, prevede că fiecare refugiat ucrainean beneficiază de 20 de lei pe zi pentru mâncare și de 50 de lei pe zi pentru cazare, banii de cazare fiind virați direct la proprietarii locuințelor în care ucrainenii stau cu chirie.

Hotărârea de guvern e AICI

Distribuie articolul pe social media:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *