„Cartoful de Rîșca” a ajuns în ultimii ani un adevărat brand local al județului Cluj. În toate piețele alimentare de pe întinsul Ardealului găsești măcar o tarabă care vinde legendarii cartofi de Rîșca.
Sunt renumiți pentru gustul și calitatea lor excepțională, făcându-i foarte apreciați printre pasionații de cartofi din Transilvania. Mai mulți factori contribuie la reputația lor ca fiind unii dintre cei mai delicioși cartofi din regiune iar secretul se află chiar în modul prin care rîșcanii cultivă această legumă.
În primul rând, Rîșca beneficiază de un sol propice pentru plantarea tuberculilor și de condiții climatice favorabile, ideale pentru cultivarea cartofilor. Compoziția bogată a solului, combinată cu cantitatea potrivită de umiditate și lumină solară, permite cartofilor să crească și să se dezvolte în condiții optime, rezultând o aromă și o textură superioară.
Mai mult, fermierii locali din Rîșca și-au perfecționat tehnicile de cultivare de-a lungul deceniilor, folosind metode tradiționale și expertiza acumulată din generație în generație în sânul familiilor. Aceștia acordă o atenție sporită procesului de cultivare a legumelor, fiind adepții unei agriculturi durabile, așadar evitând utilizarea de substanțe chimice dăunătoare sau a pesticidelor. Astfel, atenția, munca și migala Rîșcanilor contribuie la gustul natural și autentic al cartofilor.
Așezarea geografică a comunei Rișca joacă, de asemenea, un rol în obținerea unei arome unice pentru cartofi. Aflată la o altitudine de 890 de metri, comuna Rîșca este locul ideal pentru cultivarea cartofilor. Comuna este înconjurată de peisaje pitorești, iar pădurile de conifere din apropiere și sursele de apă curată contribuie și ele la calitatea și puritatea generală a mediului. Aceste elemente naturale sporesc și mai mult gustul și valoarea nutritivă a cartofilor.
În cele din urmă, dăruirea și pasiunea fermierilor locali din Rîșca sunt factori cheie în producerea de cartofi excepționali. Ei au reușit să obțină cele mai bune soiuri de cartofi albi și roșii și acordă atenție detaliilor pe tot parcursul procesului de creștere, recoltând cartofii la momentul optim pentru a asigura o aromă și prospețime maximă.
Datorită tuturor acest factori, cartofii din Rîșca, județul Cluj, și-au câștigat o reputație binemeritată pentru gustul lor deosebit și sunt foarte căutați de cei care apreciază produsele locale românești de cea mai bună calitate.