Deficit de proteze de șold la Ortopedie și în România. Medic: „Unii vârstnici nu supraviețuiesc operației”

Joi a fost inaugurat Compartimentul pacienți septici la Clinica de Ortopedia-Traumatologie a Spitalului județean Cluj. În interioril secției modernizate, medicul chirurg Horea Benea, șef de secție a tras un semnal de alarmă despre insuficiența protezelor de șold.

”Este un deficit, nu sunt suficiente, avem liste de așteptare. E un deficit în toată România. La no nu se mai produc, și nu e bine, se importă. Mereu comercianții vor avea de câștigat, e mai profitabil să imporți, se pare, dar și așa nu se importă suficiente ca să nu mai fie liste”, a spus Benea.

El a mai tras un semnal de alarmă în ce privește accidentările la vârstnici, care suferă fracturi de șold. Deși sunt operați problema nu este în totalitate rezolvată,  vârsta înaintată fiind  un factor decisiv:

„Speranța de viață a pacienților a crescut foarte mult. Deja pacienții sunt bine îngrijiți, toți au câte un medicament anticoagulant, bolile de inimă care înainte erau fatale la vârste mai tinere acum nu sunt. Este prelungită speranța de viață cu aceste tratamente noi apărute, plus stimulatoare cardiace, însă, din păcate, acasă vârstnicii mai au dificultăți de mers, probleme neurologice, se împiedică… Toată lumea are acasă un covor, un prag, se trezesc noaptea să meargă la baie și atunci se împiedică de covor și cad.

 

Benea în vizită la un pacient. Foto Curierul de Cluj

 

În fiecare zi câte 5-6 pacienți vârstnici cu fracturi de șold se interneazăși din ce în ce mai mulți. Cu tijele astea noi, metodele moderne,noi reușim să-i operăm în 15 minute, îi punem pe picioare, dar problema nu e de acolo. Le fixăm osul, însă problema lor e generală. De multe ori, acest traumatism este chiar picătura care le umple paharulși se duc.  (…) Pacientul vârstnic fragil e prioritizat față de cel tânăr pentru că e instabil și oricând se poate întâmpla ceva. Și statistic, vorbind despre patologia vârstnicului,1 din 2 pacienți care suferă de fractură de șold, la 6 luni din păcate nu mai supraviețuiesc, indiferent că sunt operați sau nu.Asta vrea să demonstreze faptul că o fractură la un vârstnic este foarte grea. Trebuie pus accent pe asta”, a mai spus Benea.

Distribuie articolul pe social media: