Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte duminică după-amiază, cu miniştrii Muncii, Sănătăţii, Justiţiei şi Dezvoltării, precum şi cu responsabili ai ANSVSA, ANPC şi Inspecţiei Sanitare de Stat, pentru discuţii ca urmare a anchetelor care au relevat tratamentele inumane la care erau supuşi bătrâni şi persoane cu dizabilităţi în mai multe centre din Voluntari, la care marţi au descins procurorii DIICOT.
Anunţul privind această întâlnire a fost făcut de către Ciolacu în şedinţa de Guvern de vineri, şedinţă în care a cerut demiterea conducerii mai multor instituţii cu atribuţii în domeniul protecîiei şi asistenţei sociale.
”Îi solicit domnului ministru al Muncii ca astăzi conducerea ANPIS să fie destituită şi conducerea AJPIS Ilfov. Conducerea AJPIS Ilfov, care are atribuţii clare de control şi autorizare a acestor centre, a autorizat un centru pe data de 29.06.2023, un centru pe data de 10.05.2023 şi un centru autorizat, provizoriu de această dată, celelalte definitiv, pe data de 10.05.2023”, a afirmat Ciolacu.
”De asemenea, doresc destituirea din funcţia de preşedinte a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, această instituţie având un corp de control şi atribuţii clare de a controla ceea ce se întâmplă în aceste centre de îngrijire. Constatăm că sunt deja trei instituţii, una locală, două centrale, care aveau atribuţii de control şi s-a ajuns în situaţia în care s-a ajuns. O să am o rugăminte la doamna ministru al Justiţiei, deoarece nu este în atribuţiile mele, de a avea o discuţie foarte clară cu conducerea DIICOT, astfel încât această anchetă să fie o prioritate. Aş dori de la domnul ministru de Interne să solicite Poliţiei Române clarificări, de ce nu s-au luat măsuri, cunoscându-se aceste fapte de mai multă vreme. Mai mult, neluându-se măsuri, lucrurile au dus către o autorizare definitivă a acestor centre. Şi vreau ca prioritate la toate autorităţile care au atribuţii de control o verificare în toată ţara a tuturor acestor centre de stat sau particulare în ceea ce priveşte asistenţa pentru copii, persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi, să pună umărul Poliţia Română, Direcţia de Sănătate Publică, ANSVSA, ANPC”, a mai afirmat Marcel Ciolacu,
Patru inculpaţi în dosarul centrelor destinate bătrânilor ăi persoanelor cu dizabilităţi au fost arestaţi preventiv, 11 sunt în arest la domiciliu, pentru 6 a fost decisă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, iar 3 inculpaţi sunt în stare de libertate. DIICOT a depus contestaţii în cazurile în care au fost dispuse alte măsuri decât cea a arestului preventiv
98 de persoane au fost preluate de la cele trei centre din Voluntari în care au avut loc percheziţii.
Vineri, Ligia Gheorghe, o apropiată şi consilier al ministrului Familiei Gabriela Firea, al cărei nume apare în legătură cu acest caz şi care este martor în dosar, a cerut suspendarea din funcţie.
De asemenea, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a anunţat, vineri seară, că a aprobat cererea de suspendare din funcţie a directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3. Potrivit Centrului de Investigaţii Media, instituţia plătea lunar 30.000 euro Asociaţiei Sf. Gabriel cel Viteaz care administra, care administra centrele în care ar fi trebuit să fie îngrijiţi vârstnicii şi persoanele vulnerabile.
Ştefan Godei, liderul şi coordonatorul grupului care a pus la cale afacerea cu azilele de bătrâni, de pe urma cărora a câştigat peste 3,7 milioane de lei,arestat preventiv împreună cu fratele său, îşi cheltuia o parte din bani pe droguri, prostituate şi lăutari, potrivit procurorilor DIICOT. Într-o singură noapte, el a reuşit să cheltuiască 25.000 de lei pe astfel de distracţii.
În total, membrii grupului infracțional organizat condus Ștefan Godei au obținut de la DGASPC Ilfov, DGASPC Sector 3 și alte direcții/servicii din cadrul altor primării, în conturile Asociației „Sf. Gabriel cel Viteaz”, suma de 3.763.869 de lei în perioada 25.11.2021 – 08.06.2023.