EDITORIAL. Trebuie lucrat la educat nu la înfierat

Gheboasă și Rava, traperii de la Untold au ”cântat” și în urma lor s-a iscat o futună pă neți. De la ”polițaiu” influencer Godină și Mircea Badea la CTP, sociologul Gelu Duminică sau specialistul în manele Adi Schiop au curs opiniile și analizele. Presa, așa cum trebuie să o facă,  a întors subiectul pe toate părțile. Gheboasă a ajuns în 48 ore celebru!
Ok, și acum cred că e timpul să vorbim despre un fapt: de ce adolescenții sunt atât de atrași, de ce știu versurile pe de rost, de ce au stat tot show-ul lipiți unul de altul în caniculă? De ce? Ce livrează Gheboasă, Rava și restul traperilor?
Ceva în care se regăsesc puștanii și puștoaicele. Asta se ascultă acum așa cum acum 20 ani se asculta BUG Mafia sau La familia.
Nu văd de ce i-am înfiera pe acești copii ca sunt fani trap! Dar deloc!
Trebuie să ne uităm noi mai bine la sistemul educațional, câtă cultură muzicală se predă, ce tip de muzică livreaza radiourile dar nu știu dacă tinerii mai ascultă așa ceva, cât se predă istoria muzicii, cât folk, blues, rock sau jazz e difuzat la radio, la tv, o muzică cu valori, cu sens, cântată la instrument (ceea ce e greu să stăpânești bine, nu-i așa)?
Dar tinerii nu se mai prea uită la tv sau asculta radio… ei sunt pe neți non stop. Și părinții sunt exasperați de asta pentru că nu îi mai pot întoarce la lectură….la învățat. Aici e drama.
Tinerii acestia sunt multi acum în liceu, unde eu, la vremea mea, am aflat despre Hendrix, Pink Floyd, Deep Purple, Black Sabbath, Yes, Queen, Genesis, Dire Straits, Zeppelin, Woodstock, Vangelis, Jean Michel Jarre. Despre genuri muzicale superbe cum sunt  blues, jazz, folk. Apoi mergeam la concerte la trupele rock Iris, Compact, Holograf, Cargo, Celelalte Cuvinte, Semnal M, la Alexandru Andrieș. Ba și Cenaclul l-am prins în 1982 și 1983, cu Iris-ul în plină vogă. Mergeam la  trupele locale clujene. Erau alte timpuri, erau anii ceaușiști, era dictatură, și se rezista prin rock si bere cu multa apă la Chios. Dar se asculta muzica bună cum se putea și se citea! Alte timpuri!
Copiii ăstia trebuie învățați despre tradiția muzicală, despre ce e muzica valoroasă nu învinuiți că știu trapul pe de rost…că merg la concerte de trap. Și noi mergeam la rock!
Acum avem 2-3 emisiuni de folk în țară, niciuna de blues, noroc cu rock la…Rock FM, ține steagul sus, cum să le faci așa educație muzicală tinerilor? E mult prea puțin.
Aici trebuie lucrat, la educație, din familie, nu la demonizat trapul, Gheboasă și fanii săi…acești copii care s-au distrat la Untold….
Vremea Inchiziției a trecut și a înfierărilor comuniste.
Distribuie articolul pe social media: