În societatea noastră, din nefericire, victimele unor infracțiuni sunt uneori neglijate de către stat în încercarea de a-și găsi dreptatea, acest aspect afectând de o manieră negativă încrederea pe care cetățenii o au în justiție.
Astfel, după depunerea unei plângeri penale victimele trebuie de cele mai multe ori să treacă printr-o perioadă lungă și frustrantă de așteptare datorată printre altele neglijenței unor organe de urmărire penală, dezinteresului acestora dar și lipsei de personal cu care se confruntă sistemul judiciar român.
Întrebarea care se pune în astfel de cazuri este ce acțiuni poate victima să întreprindă pentru a-și găsi totuși dreptatea, sens în care am luat legătura cu domnul avocat Sebastian Gabriel Nagy căruia i-am adresat câteva întrebări pe această temă.
Curierul de Cluj: Bună ziua, ați întâlnit în practica dvs. cazuri în care victimele unor infracțiuni să fie neglijate sau chiar ignorate de către autoritățile statului care ar trebui să le protejeze?
S.N.: Bună ziua, din nefericire da, în activitatea mea de avocat am întâlnit și asemenea cazuri în care în urma depunerii unei plângeri penale organele de urmărire penală să rămână în pasivitate intervale foarte lungi de timp, uneori chiar luni sau ani de zile. Acest lucru este uneori explicabil prin prisma deficitului de personal cu care se confruntă sistemul însă în unele cazuri pasivitatea autorităților este datorată și neglijenței sau lipsei de interes de care dau dovadă.
Curierul de Cluj: Ce pârghii legale au persoanele care se regăsesc în astfel de situații?
S.N.: În primul rând, trebuie înțeles faptul că justiția nu se poate înfăptui peste noapte deci este normal ca un proces penal să aibă o anumită durată de timp. Cu toate acestea, și această durată trebuie să fie una rezonabilă, ținându-se cont în analiza caracterului rezonabil de natura și obiectul cauzei, complexitatea acesteia, numărul de participanți, atitudinea părților etc. . În cazul în care însă raportat la cele menționate anterior procesul penal pare a se prelungi excesiv de mult în timp, o primă pârghie legală pusă la dispoziția celor interesați este formularea unei cereri de urgentare în cuprinsul căreia să se solicite soluționarea cauzei. Cu toate acestea, dacă și în urma formulării unor asemenea cereri de urgentare organele de urmărire penală rămân în pasivitate, se poate formula în baza art. 488’ Cod procedură penală o Contestație privind durata procesului penal.
Curierul de Cluj: Ce se urmărește prin această Contestație în privința contestatorului?
S.N.: Contestatorul care conform art.488` Cod procedură penală poate să fie nu numai persoana vătămată ci și suspectul, inculpatul, partea civilă sau partea responsabil civilmente urmărește prin intermediul contestației scoaterea din pasivitate a organelor de urmărire penală iar prin aceasta, în final, soluționarea cauzei. Astfel, în cazul admiterii acestei Contestații, judecătorul de drepturi și libertăți sau instanța, în funcție de etapa procesuală în care a fost formulată, stabilește termenul în care procurorul să rezolve cauza potrivit art.327 Cod procedură penală, respectiv instanța de judecată să soluționeze cauza.
Curierul de Cluj: Ați avut asemenea cauze pe parcursul activității dvs.?
S.N.: Da, de data recentă mi-a fost tocmai soluționată favorabil o asemenea contestație de către Judecătoria Cluj prin Încheierea pen. nr.114/2023 constatându-se faptul că durata rezonabilă a urmăririi penale a fost cu mult depășită ca urmare a tergiversării acesteia de către organele de urmărire penală care din data de 04.08.2021 și până în prezent nu au soluționat cauza părții pe care o reprezentam. În concret, printre motivele de contestație menționam și faptul că, în ciuda repetatelor încercări de a lua legătura cu organele de urmărire penală desemnate, acestea nu doar că neglijau această cauza ci o ignorau complet. Raportat la această realitate instanța mi-a dat câștig de cauză și a stabilit ca termen de finalizare a urmăririi penale data de 04.08.2023.
Curierul de Cluj: Ce consecințe negative decurg din tergiversarea unui proces penal?
S.N.: Tergiversarea unui proces penal are o sumedenie de consecințe negative cum ar fi faptul că odată cu trecerea timpului posibilitatea efectivă de a administra anumite probe se diminuează semnificativ și odată cu această posibilitatea se micșorează și șansele de a trage la răspundere penală persoanele vinovate. Totodată, în cazul anumitor infracțiuni tergiversarea procesului penal duce la prescrierea răspunderii penale, acest aspect fiind de actualitate mai ales prin prisma Deciziei Curții Constituționale 358/2022. Cu privire așadar la cele arătate anterior consider că orice persoană interesată ar trebui să încerce să depună diligențele necesare pentru a-și vedea soluționată cauza penală într-un termen rezonabil deoarece, ”justiția târzie nu este justiție”.