Varza à la Cluj, cunoscută și sub denumirile de „varză în straturi” sau „sarmale împrăștiate,” este un preparat tradițional din zona Clujului, ce combină varză, carne tocată și orez. Rețeta, cu rădăcini adânci în istoria culinară a regiunii, datează din cel puțin secolul al XVII-lea. A fost pentru prima dată consemnată într-o carte de bucate în anul 1695, de către Sofia Tofeus, fiica unui episcop reformat al Transilvaniei. Această carte, inițial scrisă în maghiară, a fost reeditată de mai multe ori și tradusă în română sub titlul „Cărticica meseriei de bucătar”.
Curierul de Cluj a dorit să afle cum se poate prepara cea mai gustoasă Varză à la Cluj, așa că a cerut sfatul lui Zenobiu, un bucătar de renume, originar din Cara, județul Cluj. Zenobiu este specialist în bucătăria tradițională și lucrează într-un cunscut restaurant cu specific autohton de pe litoralul românesc.
Legătura sa cu Varza a la Cluj este una specială, fiind un preparat pe care îl savura încă din copilărie, alături de familie. Pentru Zenobiu, secretul unei rețete perfecte constă în echilibrul atent dintre varza murată, carnea suculentă și smântâna cremoasă, totul condimentat cu mirodenii alese cu grijă.
„Varza a la Cluj nu este doar un fel de mâncare pentru mine, ci o parte din identitatea mea,” a spus Zenobiu. „De fiecare dată când o pregătesc, îmi doresc ca cei care o gustă să simtă aceeași căldură și bucurie pe care o simțeam eu când bunica o punea pe masă. În bucătărie, pasiunea și respectul pentru tradiție fac diferența.”
Rețetă Varză a la Cluj – Gustoasă și Delicioasă
Ingrediente:
- 1,2-1,3 kg varză murată
- 750 g carne tocată de porc (ceafă de porc)
- 150 g șuncă afumată sau kaizer
- 2 cepe roșii medii
- 150 g orez
- 350 g smântână cu 25% grăsime
- 1 lingură paprika dulce
- 1 linguriță cimbru uscat
- 1 linguriță chimen măcinat (opțional)
- 1 linguriță mărar uscat sau semințe de mărar (opțional)
- 2 linguri + 1 linguriță untură de porc
- Sare și piper după gust
- 200 ml bulion de roșii (opțional)
Mod de Preparare:
- Pregătirea Verzei:
- Spală varza murată, scurge-o și toac-o subțire.
- Călește-o în 1 lingură de untură timp de 20-25 de minute, până se înmoaie. Condimentează cu piper și mărar.
- Pregătirea Cărnii:
- Călește șunca în 1 linguriță de untură până devine crocantă. Scoate-o și las-o deoparte.
- În aceeași tigaie, călește ceapa tocată mărunt în 1 lingură de untură, apoi adaugă carnea și condimentele. Gătește până carnea se rumenește.
- Pregătirea Orezului:
- Fierbe orezul în apă cu sare timp de 10 minute, apoi scurge-l.
- Asamblarea:
- Preîncălzește cuptorul la 180°C.
- Într-o tavă unsă cu 1 linguriță de untură, așază un strat de varză, urmat de orez, carne și șuncă, repetând straturile. Termină cu varză și smântână deasupra. Adaugă bulion dacă dorești.
- Gătirea:
- Acoperă tava și gătește la 180°C timp de 20 de minute, apoi descoperă și coace încă 20-25 de minute până se rumenește.
- Servire:
- Lasă preparatul să se odihnească 10-15 minute și servește-l cald, cu smântână suplimentară, dacă dorești.