O realitate a traiului în orice oraș modern este garanția reabilitării periodice a infrastructurii publice – cei mai mulți dintre noi ne-am obișnuit deja să vedem, din când în când, utilaje la lucru în anumite zone ale urbei în care locuim.
Însă în ultima vreme, Clujul pare să fi fost cuprins de febra spargerii asfaltului, iar tot mai mulți cetățeni se declară nemulțumiți de desfășurarea concomitentă a mai multor astfel de operațiuni în zonele cheie ale orașului, situație care începe să facă deplasarea de-a lungul acestora mai dificilă.
Probabil cel mai supărător aspect al acestei noi realități este însă unul care nu se împacă deloc cu imaginea „orașului inteligent”, atât de intens promovată de primarul Emil Boc- anume depășirea termenelor limită.
Zona Universității, un perpetuu șantier
De departe, cea mai rea situație este cea înregistrată în zona străzii Kogălniceanu, care se află în reparații încă din vara anului 2021. În afara faptului că această stradă este una intens-circulată, proximitatea sediului central al Universității Babeș-Bolyai (UBB) face ca cei mai mulți studenți care au frecventat cursuri la Cluj-Napoca în ultimii 2 ani să fi avut parte doar de imaginea unor maldăre de moloz și praf de fiecare dată când s-au apropiat de clădirea acestei instituții asociate cu excelența academică.
„Sincer, chiar nu îmi amintesc când am văzut ultima dată zona Universității cât de cât normală, pe aici sunt numai buldozere și movile deja de foarte multă vreme. Eu provin din sudul țării și toți pe acolo suntem oarecum obișnuiți cu astfel de probleme, însă chiar nu mă așteptam ca situația să fie la fel și la Cluj (râde)! Din exterior, pentru mulți dintre noi Clujul are imaginea unui oraș serios și foarte civilizat, de nivel occidental, unde lucrările sunt făcute în mod corespunzător, iar domnul Boc e văzut drept un primar harnic și bun gospodar. Lucrurile astea au contat parțial pentru mine atunci când am ales să vin aici pentru studii. Dar bănuiesc că unele lucruri rămân la fel peste tot prin țară.” – ne-a declarat un student care este nevoit să se deplaseze zilnic în zona străzii Kogălniceanu.
Lucrările de reabilitare în această zonă trebuiau să se încheie la data de 1 februarie 2023, după cum atestă chiar plăcuța proiectului, pe care o puteți vedea atașată mai sus. Deși o întârziere de 3 luni poate fi considerată „rezonabilă” în țara noastră și scuzată prin diverse explicații, problema reală este faptul că o simplă privire asupra străzii în orice moment al zilei face un lucru cât se poate de evident: sfârșitul lucrărilor nu se află deloc vizibil la orizont.
Mai mult, se pare că unele materiale folosite nu ar fi fost unele corespunzătoare, fapt ce aduce un set adițional de complicații. Un alt cetățean ne-a transmis următoarele observații:
„Pe Kogălniceanu s-au pus dale subțiri și lungi pe o suprafață foarte mare. Dacă faci o plimbare prin unele zone poți observa că 25%, poate chiar 30% din ele sunt deja crăpate, și nici măcar nu sunt gata lucrările la șantier. Cine știe de câte ori vor trebui schimbate până când chiar se termină lucrările.”
Rămâne de văzut ce probleme noi vor fi aduse de prelungirea termenului pentru finalizarea lucrărilor în zona străzii Kogălniceanu. Cu acest prilej, Curierul de Cluj amintește cititorilor că această „reabilitare” a iscat deja numeroase controverse, prin prisma izbucnirii scandalului „Școala Ardeleană” în urmă cu 3 luni, despre care ziarul nostru a scris pe larg la momentul respectiv.
Un alt termen depășit, în zona Cluj Arena
În apropierea Hotelului Napoca și a Parcului Central, un alt șantier și-a încălcat termenul limită pentru finalizarea lucrărilor.
După cum putem vedea, aici utilajele trebuiau să dispară la data de 30 aprilie 2023, însă în prezent zona respectivă arată în felul următor:
Deși situația nu este la fel de gravă ca cea a străzii Kogălniceanu, ea este totuși suficient de supărătoare încât să stârnească nemulțumirea localnicilor, care o văd drept problematică. Totodată, nici aici finalizarea lucrărilor nu pare să se apropie.
Cea mai nouă „victimă” – campusul Hașdeu
Studenții trebuie să se confrunte cu moloz și atunci când își părăsesc campusul, pentru a putea ajunge la molozul din zona Universității. Relativ recent, lucrările din zona Calea Moților au ajuns până la intrarea străzii Piezișă, „poarta de acces” a campusului studențesc Hașdeu.
În prezent, mai sunt desfășurate lucrări de reabilitare pe strada Baba Novac, lângă statuia lui Baba Novac și Iuliu Maniu, dar și în parcurile Armătura și Feroviarilor. Rămâne de văzut dacă acestea din urmă vor reuși să își respecte data limita stabilită pentru încheierea lucrărilor, fixată pentru finalul acestui an.