Kelemen Hunor la Cluj: ”I-am cerut premierului Ciolacu să arunce la coșul de gunoi măsurile de austeritate”

„Acum o săptămână i-am cerut premierului să renunţe la aceste măsuri de austeritate. Pur şi simplu să le arunce la coşul de gunoi, pentru că acolo le este locul! I-am expus toate argumentele mele”, a scris pe Facebook președintele UDMR, Kelemen Hunor, postând pasaje din discursul său de la deschiderea ediţiei a XIV-a a Zilelor Culturale Maghiare, de la Opera Maghiară Cluj-Napoca.

El spune că proiectul cu măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare reprezintă „o tentativă de asasinat cultural cu premeditare”:

„În aşa-zisul proiect neasumat, Guvernul a declarat, recent, război culturii, propunând ca, în viitor, autorităţile locale să poată cheltui până la 7,5% din veniturile proprii pentru susţinerea activităţilor şi instituţiilor de cultură, religie şi sport. În primul rând, cel care a inventat acest lucru probabil că nu a fost niciodată la un concert şi este puţin probabil să fi văzut în viaţa sa un teatru sau un muzeu din interior. În al doilea rând, România se află, în prezent, printre ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte sprijinul pentru cultură. Acest sprijin pentru cultură nu depăşeşte cu mult jumătate de procent din PIB-ul naţional în ţara lui Brâncuşi şi Enescu. Această sumă mică urmează acum să fie tăiată şi mai mult, prin ordin de la Guvern, contrar intereselor şi nevoilor comunităţilor locale”.

Liderul UDMR s-a lăudat că Ciolacu i-a „promis” că „va ține cont”: Prim-ministrul mi-a promis că va ţine cont de aceste argumente, dar vom vedea ce se va întâmpla”.

Distribuie articolul pe social media: