Moment istoric: India depășește Rusia în materie de tehnologie spațială

Miercuri, 23 august 2023, în jurul orei 15:33, India a înregistrat un succes istoric: modulul selenar Chandrayaan-3 a reușit să aterizeze în siguranță pe suprafața Lunii, urmând să  demareze acum o serie de cercetări științifice pe singurul satelit natural al planetei Pământ. 

Triumful Indiei vine după o perseverență admirabilă a programului spațial al acestei țări: după eșecul misiunii similare Chandrayaan-2 în 2019, erorile tehnologice care au împiedicat o aterizare sigură pe suprafața lunară în urmă cu 4 ani au fost acum corectate, ducând astfel la un succes deosebit.

Premierul indian Narendra Modi a ținut să transmită un mesaj de unitate pentru omenire în ajunul acestei imense realizări, „acest succes ne-fiind doar al Indiei, ci al întregii umanități”:

”Oamenii acestei lumi, oamenii din fiecare țară și regiune, trebuie să știe că misiunea lunară de succes a Indiei nu este doar a Indiei. Abordarea noastră, sub sloganul „un Pământ, o familie” rezonează la nivel global. Această abordare umano-centrică trebuie să fie primită universal, deoarece misiunea noastră a avut loc sub această egidă umano-centrică. Succesul aparține întregii omeniri și va ajuta misiunile selenare ale altor țări în viitor. Sunt încrezător că toate țările lumii, inclusiv cele din Sudul Global, sunt capabile să obțină un asemenea succes.”

Aterizarea sigură a modulului Chandrayaan-3 vine la mai puțin de o săptămână după ce o misiune similară a Rusiei a eșuat, modulul Luna-25 prăbușindu-se pe suprafața selenară în data de 19 august. Astfel, cândva impresionantul program spațial rus, moștenitorul triumfurilor din epoca sovietică, se găsește acum într-un moment de cumpănă, fiind depășit de cel al unei țări care nu ar fi fost considerată în mod realist o candidată pentru explorarea spațiului  cosmic în urmă cu 50 de ani.

India devine a 4-a țară care reușește să trimită un modul pe suprafața lunii, și prima care reușește o aterizare în zona Polului Sud selenar.

Misiunea a fost transmisă în timp real pe canalul de YouTube al agenției spațiale indiene (ISRO Official).

Distribuie articolul pe social media:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *