Data de 6 februarie 1990 va rămâne, probabil pentru totdeauna, un reper în istoria post-decembristă. Aceasta a fost ziua când s-a înregistrat, la Tribunalul Municipal București, cel de al 27-lea partid politic. Partidul se numea Frontul Salvării Naționale (FSN) și îl avea ca președinte pe Ion Iliescu, cel care preluase puterea odată cu revoluția din decembrie 1989.
CFSN și relația cu partidele istorice
Multă lume a uitat, în timp, faptul că formațiunea care a preluat toată puterea în stat, de facto pe 22 decembrie 1989 și legal pe 27 decembrie 1989, nu se numea Frontul Salvării Naționale. Inițial, Ion Iliescu crease, alături de alte 39 de persoane, Consiliul Frontului Salvării Naționale (CFSN), un organ suprem de conducere, care odată cu Decretul-Lege nr2/27.12.1989, a devenit, mai degrabă, organ legislativ. Ion Iliescu, președintele CFSN-ului, a declarat, în mai multe rânduri, că organul nu intenționează să devină partid politic și să candideze la alegerile din mai 1990. Din această postură, de organ care asigura conducerea interimară a țării până la alegeri, liderii CFSN au avut o sumedenie de întrevederi cu liderii partidelor istorice. Chiar dacă exista un anume scepticism cu privire la promisiunea lui Iliescu, negocierile de soluții pentru România au continuat până la data de 28 ianuarie 1990.
Ziua în care țara s-a divizat
Pe 23 ianuarie 1990, contrar asigurărilor date de Ion Iliescu și Petre Roman, CFSN a decis să candidez la alegerile din 20 mai 1990. Această decizie a rupt România în două. Corneliu Coposu, liderul Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD), a rupt orice relație cu Iliescu, asta după ce el și Iliescu au avut numeroase întrevederi din momentul în care CFSN a preluat puterea. Partidele istorice, PNȚCD, Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social-Democrat Român (PSDR), au organizat un marș anti-front pe data de 28 ianuarie 1990. În contra partidă, a avut loc și un protest al CFSN/FSN la care au participat muncitori de la întreprinderi precum IRUC, ICTB, IMMR și IMGB. Această manifestație a declanșat prima mineriadă, 5000 de mineri fiind aduși din Valea Jiului în capitală pentru „a calma” spiritele. În urma deciziei de a candida la alegeri, Doina Cornea, Dumitru Mazilu, Ana Blandiana și Silviu Brucan și-au dat demisia din CFSN înainte de 6 februarie.
sursă foto: curentul.net
Ziua de 6 februarie
Pe 6 februarie 1990, Frontul Salvării Naționale (FSN), sub conducerea lui Ion Iliescu, ia naștere ca partid politic. Acesta a fost înregistrat în registrul partidelor politice, la Tribunalul Municipal București. FSN a candidat la alegerile din 20 mai 1990, denumite în limbajul popular și „duminica orbului”. Partidul lui Ion Iliescu a obținut, la acele alegeri, 76,47% din voturile exprimate pentru Senat și 66,41% pentru Camera Deputaților. Sunt unele întrebări la care nu vom avea răspuns niciodată: Care ar fi fost rezultatele, pe data de 20 mai, dacă CFSN nu ar fi devenit partid politic și nu ar fi candidat la alegeri? Care ar fi fost direcția României cu CFSN/FSN ieșită de pe scenă? În ce stadiul ar fi acum Dosarul Revoluției?
Acestea sunt întrebări fără răspuns. Indiferent de răspunsurile pe care ni le dăm, un lucru știm sigur. Data de 6 februarie a schimbat definitiv cursul României. În bine sau în rău, voi decideți.
sursă foto: wikipedia