Inflația a afectat din ce în ce mai mult buzunarele românilor de rând. Produsele de bază au suferit scumpiri care produc mari probleme cetățenilor. Nu au făcut excepție de la această scumpire nici produsele din restaurante, prețul unei mese în oraș alături de prieteni sau familie atingând un preț record.
Șaorma, cel mai preferat produs de tip fast-food al Românilor, a suferit la rândul său scumpiri. Dacă în 2019, înainte de pandemia cu virusul SARS-COV2, prețul unei Șaorma varia între 10 și 15 lei, acum această a ajuns să coste peste 25 de lei!
Încercați de problemele financiare precum creșterea prețurilor și scumpirea cheltuielilor, mulți români preferă să nu mai ia masa în oraș, mulți începând să experimenteze în propria bucătărie rețete inedite cu care să își gătească produsele preferate. Astfel, a apărut o dilema stringentă în rândul cetățenilor, anume, cum să își gătească acasă cea mai autentică și gustoasă Șaorma. Din ce în ce mai mulți oameni se întreabă pe internet care ar fi ingredientele potrivite pentru că să poată să gătească, în confortul propriei gospodării, o Șaorma tradițională.
Pentru a veni în ajutorul tuturor gospodinelor, Curierul de Cluj a solicitat opinia câtorva experți culinari referitor la secretul gătiri unei Șaorme perfecte. Am pus informațiile cap la cap și am obținut această rețeta inedită, însă autentică.
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 600 de grame de carne de pui feliată subțire
- O cană de iaurt
- Doi linguri de suc de lamaie
- Doi căței de usturoi pisați
- O lingură de chimen
- O lingură de coriandru
- O lingură de boia
- Sare si Piper
- 5 lipii pentru Șaorma
- 130 de gramde de Salată Iceberg
- 130 de gramde de varză roșie feliată
- 130 de grame de morcov ras
- Murături
- Sos Tahiny sau Sos de Usturoi (la alegere)
Mod de preparare:
-Pentru a crea Marinada, într-un bol amestecăm împreună iaurtul, sucul de lămâie, usturoiul tocat, chimenul, boia de ardei, coriandru, sare și piper.
-Amestecați puiul și marinada până când feliile de carne sunt complet acoperite în sos. Acoperiți bolul cu folie de plastic și puneți-l în frigider. Lăsați carnea la marinat pentru cel puțin 4 ore, însă dacă este posibil, lăsați carnea la marinat chiar pe parcursul unei nopți întregi .
-Pregătiți cuptorul încins, dacă nu aveți cuptor atunci incalziti o tigaie la foc mediu. După marinare, prăjiți carnea aproximativ 6-9 minute pe fiecare parte sau până când este complet gătită și rumenită.
-Incalziti ușor și lipiile pentru Șaorma
-Acum urmează pasul pivotal, asamblarea Saormei. Mai întâi luați lipia și întindeți pe această o porție generoasă de Sos Tahiny sau Sos de Usturoi (opțional puteți folosi și alte sosuri, precum sos Chilli, Telemea, Maioneză, etc)
-Pentru a continuă să asamblam corect Șaorma, este necesar că peste sosurile întinse pe lipie să așezăm bucățile de carne. Într-o lipie trebuie puse aproximativ 120 de grame de carne de pui bine gătită.
-Peste carnea de pui trebuie să presărați legumele. Începeți mai întâi cu salată iceberg, iar apoi continuați cu varză roșie, morcovul ras și câteva feli de murături
-Împachetați în mod corespunzător lipia Saormei. În acest punct Șaorma este gata de servire
Cu această rețeta trebuie să obțineți aproximativ 6 Șaorme.
Așadar, respectând această rețetă, costul efectiv al unei Șaorme făcute în casă ar fi undeva în proximitatea sumei de doar 11 lei.




