VIDEO Cum a sărbătorit Gheorghe Funar ziua de naștere în anul 2000. A primit cadou un tort tricolor și un televizor

Pe dată de 29 septembrie 2000, primarul de atunci al Clujului, Gheorghe Funar, împlinea vârsta de 51 de ani. Proaspăt câștigător al unui nou mandat de primar al municipiului Cluj-Napoca, fostul edil părea mai imbatabil ca niciodată. Funar a jucat un rol important în perioada tranziției spre capitalism a orașului Cluj-Napoca. Cele trei mandate ale acestuia în calitate de edil, primul fiind obținut în anul 1992, au fost presărate de controverse, scandaluri politice imense, toate acestea petrecându-se pe fondul unei retorici ultra-naționaliste.

Criticii cei mai înverșunați a lui Funar îl acuzau de un discurs care avea ca principal scop dezbinarea pe criterii etnice a societății clujene. Cu toate acestea, a avut o bază semnificativă de sprijin în rândul unor segmente ale populației care l-au văzut drept un apărător al identității și intereselor românești.

A redenumit o serie de străzi și spații publice cu nume românești, care anterior aveau denumiri maghiare, chestiune văzută drept o provocare de o parte a comunității maghiare. De asemenea, a fost un promotor al folosirii exclusiv a limbii române în viața publică și s-a opus, pe cât a putut, să limiteze folosirea limbii maghiare în dialogul public.

În ciuda controverselor din jurul politicilor sale, lui Funar i se atribuie și câteva realizări. În timpul mandatelor sale au fost reabilitate multe clădiri istorice din centrul orașului. El a mai fost implicat activ la îmbunătățirea infrastructurii orașului.

Cum a sărbătorit Funar împlinirea a 51 de ani în 2000

După cum se poate observa și în videoclipul de mai jos, Funar radia de energie în luna septembrie a anului 2000. Avea și motive ca asupra lui să se reverse un val de dinamism profesional deoarece abia trecuseră câteva luni de când îl surclasase, în turul doi al alegerilor locale, pe Șerban Rădulescu (candidatul CDR). Ziariștii stației locale ProTV Cluj au hotărât să îi facă un cadou de pomină primarului Funar, motiv pentru care au realizat și un reportaj.

Tortul l-am făcut așa cum îi place domnului Funar: Roșu, Galben și Albastru, iar din partea noastră îi urăm un călduros «La mulți ani!»” a transmis la momentul respectiv o doamnă, care a avut responsabilitatea de a confecționa tortul dat cadou edilului Funar.

Acesta a fost cadorisit în acel an și de către angajații primăriei. În sediul primăriei, reporterii ProTV au dat peste un angajat al instituției care a declarat următoarele:

Un televizor marca Philips, un coș mare de flori, un coș din partea mea personal, plus tot montajul de la intrare de pe scara principală până la secretariat care este format din brazi, becuri electrice și alte ornamente care corespund unei asemenea zile.” Acesta a mai menționat că toți angajații primăriei au cotizat pentru cadou „fiecare după cât și cum a putut„.

Dar haideți să aflăm ce a declarat și domnul Gheorghe Funar, sărbătoritul de la acel moment:

Întrebat de către reporter cum se simte la vârsta de 51 de ani, sărbătoritul a răspuns: „Foarte bine, nu simt povara celor 51 de ani. Nu îmi vine să cred că am ajuns la această vârstă. Am impresia prin tot ce fac că este o greșeală în buletin vârstă de 51 de ani.” Referitor la vârstă până la care credea că va îndeplini funcția de primar al orașului, Funar avea să spună că „Depinde de clujeni, unii care erau ceva mai glumeți spuneau că am șansă să devin octogenar”.

Însă istoria avea să se scrie altfel pentru Gheorghe Funar deoarece la alegerile locale din 2004 acesta nu s-a mai calificat în turul al doilea. După câteva luni de la înregistrarea acestei înfrângeri, Funar a fost ales senator de Cluj din partea PRM.

Înspre finalul videoclipului se poate observa cum echipa ProTV Cluj îi oferă lui Funar tortul tricolor drept cadou cu ocazia aniversării vârstei de 51 de ani.

Distribuie articolul pe social media: