Autonomistul transilvanist Sabin Gherman, prelegere la Cluj despre identitate și patriotism

Jurnalistul și publicistul Sabin Gherman va modera vineri, 29 septembrie, o dezbatere publică la Cluj despre ideea de patriotism și identitate națională. Intitulată „Mândru că-s român! O discuție despre identitate și sevraj”, prelegerea va avea loc la Casino-ul din Parcul Central, începând cu ora 19:00, intrarea fiind liberă pentru toată lumea.

Cunoscut pentru controversatul manifest „M-am săturat de România”, Gherman s-a remarcat în spațiul public al anilor ’90 pentru ideile sale autonomiste, intens-criticate de o mass-medie care demoniza orice perspectivă de modificare a statutului politic al Transilvaniei, într-o perioadă în care anxietățile cetățenești provocate de ascensiunea și discursul public al UDMR-ului își atingeau apogeul.

Deși este absolvent al Universității din Craiova, Gherman a condamnat în termeni deosebit de duri integrarea Transilvaniei, „un izvor de civilizație”, în hotarele României „balcanice și miticiste”.

Iată un extras din manifestul „M-am saturat de România”:

„Seriozitatea, eleganța, disciplina – atribute ale Ardealului – au fost invadate de miticisme, de balcanisme ordinare, de civilizația semințelor de bostan. Era o șansă pentru România să se unească cu Transilvania, să învețe cîte ceva din organizarea ei, din sistemele ei de valori. N-a fost așa; România a înghițit Transilvania – de aceea din trei în trei metri aluneci astăzi pe flegmele de pe marile bulevarde. N-o spun eu, ci un egal al lui Dumnezeu, Cioran.”

Evenimentul are loc în cadrul seriei „Berăria Culturală”, un proiect al Fundației Armonia.

Distribuie articolul pe social media:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *