EDITORIAL Boc și lecția de democrație

Când am scris că ”civicii„ sunt principala opoziție la politica primarului Boc și a aliaților  liberali-udemeriști unii s-au trezit deranjați de afirmație, ba am trezit și reacția unor partide amorțite care au livrat public doar scandaluri epice, cum e cazul PSD-ului clujean. Un univeristar nou cooptat de PSD Cluj, nu se știe pe ce funcție, m-a atenționat pe fb că șeful de la municipiu a scris o chestie pe facebook și dacă nu pot să dau o privire. Am preluat poziția că nu era rău scrisă dar e puțin,  fooooarte puțin pentru ce ar trebui să însemne un partid de opoziție la Cluj. Chiar dacă PSD e un partid care nu e prea iubit sub Feleac și nu prea a avut performanțe politice semnificative în ciuda unor nume  grele care l-au condus 25 de ani, si aici mă refer la Grupul de la Cluj, cu oameni care au făcut sau fac politică națională de atâția ani și business național, acum ar fi trebuit să profite și să iasă cu mesaje solide. Nu a fost cazul, deci nu e suficientă o postare pe fb.

Voci supărate au venit și de la USR, care față de PSD, are 5 consilieri locali destul de vocali, PSD-ul are doar 2. Poate că față de useriști am fost un pic nedrept, mai ales că una din consilierele locale a participat ce simplu cetățean la marea dezbatere de 6 ore pe care edilul Boc a instrumentat-o la primărie în ceea ce am denumit scandalul arborilor.

Societatea civilă l-a obligat pe omul de drept Boc să facă apel la ceea ce se numește un instrument democratic fundamental: dezbaterea. Nu partidele, chiar dacă au avut oameni la discuția lungă de la Primărie, recte USR-ul. Ceea ce dovedește că încă sunt slabe și că nu îi pun mai deloc probleme reale lui Boc. Civicii au simțit că nu au sprijin puternic de la USR și au organizat ei protestul si opoziția. Așa că ulterior dezbaterii, în Consiliul Local, USR și PSD, firava opoziție rezultată după localele din 2020 a ieșit cu critici la Boc. Nu a avut ce face, nu poți ignora un electorat care în Cluj în mod normal votează cu tine, mai ales cu USR.

Toate lecțiile de democrație pe care Boc a insistat, orgolios, să le servească minute în șir, uneori enervant de repetitiv, ca la școală, civicilor, la celebra dezbatere de la primărie s-au întors acum împotriva lui. Nu el a dat lecția de democrație ci civicii i-au dat-o lui. Civicii au influențat și pozițiile din comisia de urbanism, unde câțiva arhitecți, foști civici, cu interese, au marșat cu Boc dar alții nu, Ligia Subțirică, fost arhitect șef al municipiului și Voicu Bozac printre alții. Și Boc nu a avut ce face, oricât e de abil și oricât a încercat azi la conferința de presă să o întoarcă în favoarea lui, că el a citit studii, cărți de specialitate eco, peisagistică, arborologie etc etc. El mereu pune placa asta, cine nu știe, cu nu eu ci specialiștii decid, eu ascult de ei, merg pe mâna lor și nu am eu decizia, e de fapt o formă de a se ascunde după specialiști, o formă de escamotare. De data asta, în scandalul arborilor de pe Universității și Kogălniceanu Boc nu a câștigat și a fost nevoit să adopte o măsură rațională. Logică. Să dea Cezarului ce e al Cezarului. Să dea obolul civicilor. Abil, experimentat, a știut că partida asta, acest meci nu îl poate câștiga, monitorizând reacțiile de vară într-un Cluj pe care căldura caniculei nu l-a anesteziat. Nici nu a pierdut prea multă imagine, capitol pe care un politician nu poate să îl piardă niciodată din vedere. Iar Boc e atent la asta.

Singurul lucru îmbucurător în scandalul arborilor, în afara salvării a ceea ce mai poate fi salvat dintre aceștia,  este consolidarea atitudinii civice, implicarea universitarilor care ies din zona de confort al turnului de fildeș academic,  implicarea lor în treburile cetății. Și încă o concluzie: sistemul politic local pare destul de desprins de problemele reale, rămas în urmă, neracordat și, mai ales, cu o viteză de reacție a unei motorete față de o mașină de formula 1. Asta a fost scandalul arborilor în acest Cluj torid.

PS

Cel mai trist lucru ar fi ca activistul Istvan Szakats, principalul administrator al grupului  de fb Clujul Civic, personaj în a cărui bună credință nu cred demult, pentru că nu sunt naiv, să încerce să transforme cu amicii lui din media și din alte zone mai gri grupul Clujul Civic în…partid. Szakats e foarte apropiat de REPER, un partid mic, care are nevoie de membri, el e participant la toate acțiunile pe Cluj ale partidului lui Cioloș. Dar în România totul e posibil. Să nu ziceți că nu v-am avertizat.

 

Distribuie articolul pe social media:

One thought on “EDITORIAL Boc și lecția de democrație

  1. Nu cred ca ar fi un lucru rau ca acest grup de reprezentanti ai societatii civile sa incerce sa formeze un partid. Dupa cum se observa, politicienii decid si nu grupurile civice. Da, de data asta a castigat societatea civila, dar e o victorie de etapa. Razboiul , tot politicianul Boc il va castiga. Si dupa cum au prezentat ziarele, mai sunt 16 arbori, din care „specialistii” lui Boc o sa estimeze ca..un sfert sunt prea bolnavi si nu mai pot fi salvati. Si , nu uita ce a facut cu malurile Somesului (unde societatea civila nu a putut sa modifice nimic), va urma Parcul Primaverii si , bineinteles Cetatuia, unde , din nou, civicii nu vor putea castiga decat prea putin. Din pacate, sunt de acord ca politica e foarte urata, dar aceasta clasa politica trebuie schimbata. Cat despre partide…cele vechi (pnl&psd) nu vor putea fi reformate niciodata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *